Over het Groningsch Biergilde
Het Groningsch Bier- & Wijnmakersgilde werd in 1984 opgericht door een groep vrienden en bekenden die hun gezamenlijke hobby wilden delen: het brouwen van bier en het maken van wijn. In de beginjaren hebben de wijnmakers zich afgesplitst en een eigen vereniging gevormd.
De eerste gilde-avonden vonden plaats in buurtcentrum Het Heerdenhoes in Beijum. Tot halverwege de jaren ’90 telde het gilde zo’n 15 tot 18 leden. Later werden de avonden gehouden in de bar van het oude RKZ aan de Emmastraat. Tussen 2015 en 2018 kwamen we samen op het “Blauwe Schip”, de mv Our World. Helaas moesten we die locatie verlaten. Tegenwoordig vinden de gilde-avonden met veel plezier plaats in de Semmelstee, en soms op een andere locatie.
Adres: Semmelweisstraat 182, 9728 NN Groningen.
Aanvang: 20:00 uur.
De gilde-avonden worden gehouden op elke tweede woensdag van de maand. De avond begint meestal met een formeel deel, waarin weetjes uit de bier- en brouwwereld worden gedeeld of waarin een presentatie wordt gegeven door een gildegenoot of een gastspreker. Daarna volgt het informele gedeelte, waarin meegebrachte – veelal zelf gebrouwen – bieren worden geproefd en van commentaar voorzien.
Naast de gilde-avonden organiseert het Biergilde regelmatig andere activiteiten, zoals lezingen en excursies naar brouwerijen en verwante bedrijven. In het verleden bezochten we onder andere de Suikerunie, Nedalco, Hooghoudt, en de brouwerijen van Jever en Schumacher in Duitsland. Ook is er de jaarlijkse gildebrouwwedstrijd, waarbij leden een vooraf bepaald biertype brouwen. De inzendingen worden gekeurd en onderling vergeleken.
In 2024 vierden we ons 40-jarig jubileum met een bijzondere excursie naar de moutfabriek in de Eemshaven, gevolgd door een proeverij bij de Berghoeve Brouwerij. Dit was een absoluut hoogtepunt en een mooie manier om samen terug te blikken op onze rijke historie.
Onze doelstelling is helder: samen groeien in kennis, smaak en brouwplezier. We willen elkaar blijven inspireren, uitdagen én ondersteunen in het ambacht van het bierbrouwen – of je nu net begint of al jaren ervaring hebt. Het lekkerst bier brouw je zelf.