Om mensen kennis te laten maken met het bierbrouwen organiseert het Biergilde Groningen brouwcursussen, meestal in het voorjaar en in het najaar. De cursus bierbrouwen is een cursus van 1 dag (een zaterdag). Tijdens die dag brouw je met een ervaren gilde-lid een bier met zijn/haar brouwapparatuur en afhankelijk van het aantal cursisten zullen 2 tot 4 gilde-leden aan het brouwen zijn. Je hebt op deze manier de mogelijkheid om mee te kijken bij anderen en verschillende technieken te zien.
De cursusdag zal beginnen om 09:00 en ongeveer duren tot 16:00. Tijdens het brouwen zullen er diverse bieren geproefd kunnen worden welke door de gilde-leden zelf zijn gebrouwen.

Inhoud cursus
De brouw dag richt zich op het “warme” gedeelte van het brouwen. Dit zijn de volgende stappen:

  • Schroten
  • Maischen
  • Koken

Aan het einde van de dag zal de wort worden afgekoeld zodat het in het gistvat kan en gist kan worden toegevoegd. De vergisting zal de brouwer thuis doen.
Als de vergisting is afgelopen, word je uitgenodigd om bij de brouwer het bier te bottelen. Je kan dan zien wat voor apparatuur de brouwer thuis nog meer heeft. Je zal uiteraard ook wat flesjes van het zelf gebrouwen bier meekrijgen.

Tijdens deze brouwdag wordt er een cursushandleiding uitgedeeld. Daarnaast is er natuurlijk volop gelegenheid om vragen te stellen over het brouwproces en de gebruikte technieken van de verschillende gilde-leden.

Na de cursus zal je bekend zijn met het warme gedeelte van het brouwproces en zal je in staat zijn zelf bier te brouwen. Het bierbrouwen is een mooie hobby waarbij je het brouwproces elke keer kan verbeteren. Je zal wel natuurlijk de benodigde apparatuur moeten aanschaffen en dat hoeft niet veel te kosten. Van de gildeleden kun je altijd advies krijgen als je later nog tegen problemen aanloopt.
De cursuskosten zijn € 40,-.

Voor aanmelding en/of informatie mail naar cursus.biergilde.groningen@gmail.com