Leden biergilde succesvol bij brouwwedstrijd 2020

Tijdens de tiende editie van de Groninger brouwwedstrijd worden we als brouwers uitgedaagt om een ” Cluyn Bier” te brouwen. Het is een bier wat tegenwoordig niet veel meer gebrouwen wordt dus voor de brouwers een hele uitdaging.

Kluinbier(ook wel cluynbierkluynbierkloenbier en kluunbier) is een bierstijl die in de stad Groningen veel werd gebrouwen tot het begin van de 20e eeuw. Door de beschikbaarheid van een voorschrift uit het Stadboek van Groningen voor het brouwersgilde uit 1476 is bekend dat de samenstelling bestond uit 62,5% gerst, en 37,5% haver, gemeten in volumes mout.
Bron: https://www.bierfestivalgroningen.nl/wedstrijden/

Ook dit jaar zijn er leden van het gilde in de prijzen gevallen. Het Cluynbier van Juul Baller en Hanny Migchelbrink is geëindigd op de tweede plaatst en het bier van Anton Hoogland is geëindigd op plek drie.

Lid van het Groninger biergilde wint brouwwedstrijd Groningen 2019.

Ook in 2019 is de brouwwedstrijd onderdeel van het bierfestival in Groningen. Het bier wat deze editie gebrouwen moet worden is een Brut IPA. DE Brut IPA kan gezien worden als een opkomende bierstijl en wordt ook wel een champagnebier genoemd. De vergelijking met champagne komt met name door de zeer droge afdronk van het bier.

Anton Hoogland, lid van het Groninger Biergilde, heeft deze westrijd gewonnen bij de amateurbrouwers.