Klasse: A
Stijl: Dortmunder Export
Opmerkingen brouwer: goudkleurig, fris, moutig, weinig hoppig, niet vullend, pas aan eind droog en
bitter.
Kenmerken van het recept
Batchgrootte: 10 liter
Kooktijd: .90 minuten
Maischwater: 15 liter (afhankelijk van brouwsysteem)
Spoelwater: 5 liter (afhankelijk van brouwsysteem)
Alcoholpercentage: 5,8 %
Begin SG: 1047
Eind SG: 1003
EBC (kleur): 9
EBU (bitterheid): 28
Mouten en andere vergistbare ingrediënten
Pilsmout | 3 EBC | 1515 gram | 75 % |
Carahell | 20 EBC | 505 gram | 25 % |
Hopsoorten
Duitse hop zoals: Hallertau Perle, Northern Brewer, Magnum. | .. % alfazuur | .. gram | 90 minuten koken | 10 IBU |
Duitse hop zoals: Hallertau Perle, Northern Brewer, Magnum. | .. % alfazuur | .. gram | 45 minuten koken | 15 IBU |
Duitse hop zoals: Hallertau Perle, Northern Brewer, Magnum. | .. % alfazuur | .. gram | 10 minuten koken | 3-5 IBU |
In bovenstaande tabel zijn voorbeelden gegeven van Duitse hopsoorten geschikt voor een Dortmunder Strong. Afhankelijk van de hop en %-alfazuur het aantal grammen aanpassen voor het te behalen IBU per hop gift.
Maischschema
52 °C | 10 minuten |
63 °C | 45 minuten |
73 °C | 20 minuten |
80 °C | 10 minuten |
Gist en vergisting
W34/70, S-189 (korrelgist). Pitchen bij 15 °C.
Na start gisting temperatuur in gistkast naar 10-12°C brengen. Na 8-10 dagen
overhevelen en nog week bij 10-12°C gisting voltooien. Vervolgens naar 18-20°C
brengen en 3 dagen diacetylrust en ontgassen bij deze temperatuur, 2 keer per dag
gist opschudden.
Na klaren van bier bottelen met 7 g/l bottelsuiker. Na bottelen minimaal een week
bij kamertemperatuur uit laten gisten. Vervolgens minimaal 2 maanden koud
lageren bij <15°C. Na 6 maanden lagering optimale smaak.