Klasse: A
Stijl: Dortmunder Export

Opmerkingen brouwer: goudkleurig, fris, moutig, weinig hoppig, niet vullend, pas aan eind droog en
bitter.

Kenmerken van het recept


Batchgrootte: 10 liter
Kooktijd: .90 minuten
Maischwater: 15 liter (afhankelijk van brouwsysteem)
Spoelwater: 5 liter (afhankelijk van brouwsysteem)
Alcoholpercentage: 5,8 %
Begin SG: 1047
Eind SG: 1003
EBC (kleur): 9
EBU (bitterheid): 28

Mouten en andere vergistbare ingrediënten
Pilsmout3 EBC1515 gram75 %
Carahell20 EBC505 gram25 %

Hopsoorten
Duitse hop zoals:
Hallertau Perle, Northern Brewer, Magnum.
.. % alfazuur.. gram90 minuten koken10 IBU
Duitse hop zoals:
Hallertau Perle, Northern Brewer, Magnum.
.. % alfazuur.. gram45 minuten koken15 IBU
Duitse hop zoals:
Hallertau Perle, Northern Brewer, Magnum.
.. % alfazuur.. gram10 minuten koken3-5 IBU

In bovenstaande tabel zijn voorbeelden gegeven van Duitse hopsoorten geschikt voor een Dortmunder Strong. Afhankelijk van de hop en %-alfazuur het aantal grammen aanpassen voor het te behalen IBU per hop gift.

Maischschema
52 °C10 minuten
63 °C45 minuten
73 °C20 minuten
80 °C10 minuten
Gist en vergisting

W34/70, S-189 (korrelgist). Pitchen bij 15 °C.

Na start gisting temperatuur in gistkast naar 10-12°C brengen. Na 8-10 dagen
overhevelen en nog week bij 10-12°C gisting voltooien. Vervolgens naar 18-20°C
brengen en 3 dagen diacetylrust en ontgassen bij deze temperatuur, 2 keer per dag
gist opschudden.

Na klaren van bier bottelen met 7 g/l bottelsuiker. Na bottelen minimaal een week
bij kamertemperatuur uit laten gisten. Vervolgens minimaal 2 maanden koud
lageren bij <15°C. Na 6 maanden lagering optimale smaak.