Klasse: A
Stijl: Weizen
Opmerkingen brouwer:
Heldere lichte kleur en een frisse licht zure smaak met sinaasappel tonen. Prachtig fijn stevig schuim met kleine bellen. Echt een zomerbier dat je zeker in halve literflessen moet bottelen.
Kenmerken van het recept
Batchgrootte: 10 liter
Kooktijd: 75 minuten
Maischwater: 14 liter (afhankelijk van brouwsysteem)
Spoelwater: 4 liter (afhankelijk van brouwsysteem)
Alcoholpercentage: 5.1%
Begin SG: 1045
Eind SG:1006
EBC: 7
EBU: 14
Mouten en andere vergistbare ingrediënten
Tarwemout | 3 EBC | 1420 gram | 65% |
Pilsmout | 3 EBC | 530 gram | 24% |
Munichmout | 14 EBC | 260 gram | 11% |
3 kleine bloedsinaasappels gebruikt voor dit recept. 2 van deze sinaasappels met dunschiller geschild (en schil klein gesneden) en van alle 3 het vruchtvlees in kleine stukjes gesneden (ontdaan van zoveel mogelijk wit) en beiden in kleine pan met wat water verwarmt tot 70°C. Daarna laten afkoelen. Deze worden later bij de hoofdvergisting toegevoegd.
Hopsoorten
Hallertau Tradition | 5.3 % alfazuur | 7.5 gram | 75 minuten koken | 14 IBU |
Saaz | 3.45% alfazuur | 7.5 gram | 20 minuten koken | 4.6 IBU |
Hallertau Tradition | 5.3% alfazuur | 7.5 gram | 10 minuten koken | 4.9 IBU |
Maischschema
69 °C | 60 minuten |
80 °C | 15 minuten |
Gist en vergisting
Lallemand Munich Classic Wheat (korrelgist). Gist toegevoegd bij 15°C. Na 20 uur vergisting op gang gekomen. Na 48 uur na pitchen temperatuur verhoogd naar 17°C. Daarna iedere dag met 2 graden verhoogd tot uiteindelijk 23°C aan eind van de hoofdvergisting.
Na een week overgeheveld in mandfles. Nog twee dagen laten staan bij 23°C daarna gekoeld naar 17°C. Een week na overheveling gistkast uit, gekoeld naar keldertemperatuur, circa 10°C. Gebotteld met 9 gram suiker per liter.