Klasse: A
Stijl: Weizen

Opmerkingen brouwer:
Heldere lichte kleur en een frisse licht zure smaak met sinaasappel tonen. Prachtig fijn stevig schuim met kleine bellen. Echt een zomerbier dat je zeker in halve literflessen moet bottelen.

Kenmerken van het recept


Batchgrootte: 10 liter
Kooktijd: 75 minuten
Maischwater: 14 liter (afhankelijk van brouwsysteem)
Spoelwater: 4 liter (afhankelijk van brouwsysteem)
Alcoholpercentage: 5.1%
Begin SG: 1045
Eind SG:1006
EBC: 7
EBU: 14


Mouten en andere vergistbare ingrediënten

Tarwemout3 EBC1420 gram65%
Pilsmout3 EBC530 gram24%
Munichmout14 EBC260 gram11%

3 kleine bloedsinaasappels gebruikt voor dit recept. 2 van deze sinaasappels met dunschiller geschild (en schil klein gesneden) en van alle 3 het vruchtvlees in kleine stukjes gesneden (ontdaan van zoveel mogelijk wit) en beiden in kleine pan met wat water verwarmt tot 70°C. Daarna laten afkoelen. Deze worden later bij de hoofdvergisting toegevoegd.

Hopsoorten

Hallertau Tradition5.3 % alfazuur7.5 gram75 minuten koken14 IBU
Saaz3.45% alfazuur7.5 gram20 minuten koken4.6 IBU
Hallertau Tradition5.3% alfazuur7.5 gram10 minuten koken4.9 IBU

Maischschema

69 °C60 minuten
80 °C15 minuten

Gist en vergisting

Lallemand Munich Classic Wheat (korrelgist). Gist toegevoegd bij 15°C. Na 20 uur vergisting op gang gekomen. Na 48 uur na pitchen temperatuur verhoogd naar 17°C. Daarna iedere dag met 2 graden verhoogd tot uiteindelijk 23°C aan eind van de hoofdvergisting.

Na een week overgeheveld in mandfles. Nog twee dagen laten staan bij 23°C daarna gekoeld naar 17°C. Een week na overheveling gistkast uit, gekoeld naar keldertemperatuur, circa 10°C. Gebotteld met 9 gram suiker per liter.